Overlast studenten in Delft.

In de afgelopen jaren heeft Stadsbelangen Delft in de raad regelmatig aandacht gevraagd voor de overlast die studenten in onze stad veroorzaken. Natuurlijk brengen studenten gelukkig leven in onze stad en hebben een meerwaarde voor onze stad, maar zorg dat onze inwoners daar geen last van hebben. Inwoners van onze binnenstad klagen regelmatig hierover, maar ook inwoners in andere wijken. Het gaat hierbij niet alleen om overmatig alcoholgebruik of overlast fietsen, maar ook over de verkamering in onze stad.

Recentelijk ontving onze fractie weer een bericht van een bezorgde inwoonster, die veel last heeft van studenten. Zij woont in een benedenwoning met twee bovenwoningen. In de ene bovenwoning wonen 3 studenten en in de andere bovenwoning 4 studenten. Een situatie die er nog niet was toen zij in 2002 haar benedenwoning kocht.

Zij schrijft onder andere: Ik hoor hen praten (waarbij ik regelmatig kan verstaan wat er gezegd wordt), lachen, lopen, zingen, schreeuwen, feesten, muziek maken en luisteren, met stoelen schuiven, de trap op en af rennen en de voordeur dichtsmijten. Overdag maar regelmatig ook ‘s nachts, ondanks gemaakte afspraken.

Ik slaap inmiddels elke nacht met oordoppen, maar dat is ontoereikend voor een goede nachtrust. Jaren geleden heb ik mediation geregeld met de studenten van toen en de eigenaar van één van de bovenwoningen, nadat mijn vele verzoeken om met de buren rekening te houden op niets waren uitgelopen. Daarna is het even ietsje beter gegaan maar ja….er zijn steeds weer andere bewoners omdat de studenten na afstuderen vertrekken. 

Ik heb nog nooit de politie ingeschakeld en sinds 2002 (toen heb ik het huis gekocht) altijd geprobeerd om on speaking terms te blijven. Dat is tot nu toe ook altijd aardig gelukt, maar het kost bakken met energie en gaat inmiddels serieus ten koste van mijn gezondheid.  

Buiten de geluidsoverlast en fietsen voor de deur heb ik inmiddels 4 lekkages achter de rug, allen veroorzaakt door onzorgvuldigheid van de studenten (kraantje niet goed dicht gedraaid, per ongeluk de vriezer laten ontdooien etc.). Zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden.

Het is gewoon geen doen, ook al blijf ik met de (voortdurend wisselende) studenten in gesprek en is het nog nooit helemaal uit de hand gelopen. Deze oude, gehorige huizen, midden in een woonwijk, zijn gewoon niet geschikt voor studentenbewoning en de gemeente zou dit ook moeten inzien. Dit wilde ik nog even kwijt. Het is een wanhoopskreet.

Tot zover de wanhoopskreet van deze inwoonster. Het wordt hoog tijd dat de politiek maatregelen neemt tegen de verkamering problematiek. Onze fractie heeft begrepen dat het college voor de zomer met een voorstel komt richting raad over dit onderwerp.

Wij hebben in de raad bij het college erop aangedrongen de overlast van studenten bespreekbaar te maken met onder andere de studentenverenigingen in onze stad. Maar los daarvan wordt het hoog tijd, dat ook de TU Delft en de gezamenlijke studentenverenigingen zelf het gesprek aangaan met hun studenten over deze signalen. Met elkaar moeten we voor een leefbare stad zorgen!

Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

2 comments

  1. Peter schreef:

    Je ziet op de huizenmarkt ook dat het voor niet-studenten steeds onaantrekkelijker wordt om een pand in de binnenstad te kopen. Een mooi pand levert nou eenmaal veel meer op als je het opknipt en aan studenten verhuurt.

    Gemeente verdient ook veel meer aan verhuurde woningen via de WoZ, dus die hoor je niet. Politie vindt het ook prima, want studenten klagen zelf niet zo snel. En zo houden een paar honderd studentenhuizen in de binnenstad duizenden woonhuizen in de houdgreep, met goedkeuring van gemeente en politie.

  2. Ineke beus schreef:

    Ik las tot mijn grote verbazing dat de vergunning verleend is aan piet Heinstraat 70 voor verkamering. Waarom??? Hebben al die die bezwaren dan geen nut. Wat kan er aan gedaan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.