De linkse partijen deden er de afgelopen jaren alles aan om duidelijk te maken dat de armoede in Nederland onder de kabinetten Balkenende flink was toegenomen. De voedselbanken verschenen in fors tempo als paddenstoelen uit de grond, want er was veel armoede in Nederland.
Wat een tegenstelling met de berichten van vandaag dat Nederland op oudejaarsavond voor ruim 70 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in knalt. Hoezo armoede? De beelden op TV spreken voor zich. De één kocht vuurwerk voor maar € 300,– ,de ander voor € 45,–. De indruk is dat dit niet alleen maar kopers waren die vallen onder de noemer “rijken in Nederland”. Laatst zei iemand wat sarcastisch: “er moet meer parkeergelegenheid worden gerealiseerd bij de voedselbanken, want de bezoekers kunnen hun auto niet meer fatsoenlijk parkeren”. Overdrijven we dan over armoede in Nederland?
Een aantal jaren geleden was ik in de gelegenheid onze zusterstad Estelì in Nicaragua te bezoeken. Daar zag ik beelden van armoede die ik in Nederland nog niet ben tegen gekomen. Mensen zonder dak boven hun hoofd, geen kleren, geen sociale dienst en zeker geen voedselbank in de omgeving te bekennen. Zij hadden maar één doel voor ogen: “hoe kom ik vandaag aan eten.” Dat is pas echte armoede.
Laatst hoorde ik een kind van 12 jaar aan zijn moeder vragen: “Mam, gaan we vandaag een mobiele telefoon voor mij kopen of doen we dat morgen?”. Opvallend vond ik bij de armoedeconferentie, die enkele maanden geleden in Delft werd gehouden, dat de aanwezige “professionals” ons vooral deden geloven dat er meer geld beschikbaar moest komen om de armoede te bestrijden…….of was dat om er vooral voor te zorgen dat deze professionals hun baan in de toekomst konden blijven behouden? Niemand die ideeën had over hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de voedselbanken straks niet meer nodig zijn.
Het begrip “armoede” is een relatief begrip. Misschien zou ervoor te pleiten zijn om het afsteken van vuurwerk een jaar over te slaan en de vele miljoenen te besteden aan het bestrijden van de “Nederlandse armoede”. Door ervoor te zorgen dat mensen, desnoods verplicht, weer aan het werk gaan. Niet door uitkeringen te verhogen, waardoor men straks helemaal niet meer gemotiveerd is om te gaan werken. En zeker niet door alleen maar, zoals de SP al jaren wil, onze stad vol te bouwen met sociale woningen en geen bedrijfsterreinen meer in onze stad te willen en kennelijk dus ook geen werkgelegenheid. Daarmee loop je het risico dat de “armoede” in stand wordt gehouden in plaats van op te lossen. 70 miljoen euro vuurwerk en armoede in Nederland. Het moet niet gekker worden. Aad Meuleman
Geef een antwoord