“De ambtelijke organisatie moet met het gezicht naar de burger staan en niet met de kont”. Een opmerkelijke uitspraak destijds van oud wethouder Jan Torenstra in zijn poging een cultuuromslag binnen de ambtelijke organisatie te realiseren. Op zichzelf was deze uitspraak een goede start om een begin met deze cultuurverandering te maken. Maar met alleen het gezicht naar de burger staan is niet genoeg.
Veel meer zou men vanuit de ambtelijke organisatie beleid moeten maken en oplossingsgericht moeten werken van buiten naar binnen. Dus vanuit de logica van de burger. Een tijd geleden zagen we weer een voorbeeld hoe bij het oplossen van een probleem de ambtelijke organisatie, hoe goed bedoeld ook, vooral de oplossing van binnen naar buiten probeert te zoeken.
Een inwoner huurt een ruimte van de gemeente en krijgt te maken met overlast in de buurt. Hierdoor wordt het lastig het bedrijf te kunnen uitoefenen op deze plek. Overlast die al lang bij de gemeente bekend was, maar misschien niet bij het grondbedrijf dat de ruimte destijds verhuurde aan deze inwoner. Er wordt een praatsessie georganiseerd met de ondernemer, waarbij diverse ambtenaren vanuit verschillende disciplines aanwezig zijn. Verschillende oplossingen worden aangedragen, waaronder: “ga in gesprek met de veroorzakers van deze overlast, want de dialoog is belangrijk.” Hoewel praten nooit kwaad kan, is dit toch in feite de wereld op z’n kop.
Bedoelde inwoner is niet degene die voor overlast zorgt. Hij huurde enkel een ruimte van de gemeente om zijn bedrijf te kunnen uitoefenen. En nu krijgt hij het advies tijd te investeren om gesprekken aan te gaan met de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze overlast. Veel gekker kan het toch niet worden. Bovenstaand voorbeeld laat zien, dat in deze casus men zich te weinig inleeft in de problematiek van degene die last heeft van de overlast die anderen veroorzaken. Vanuit de gemeente probeert men vooral oplossingen te zoeken van binnen naar buiten in plaats van andersom. Het geeft maar weer eens aan dat Stadsbelangen niet ten onrechte in het verkiezingsprogramma heeft aangegeven er voorstander van te zijn, dat beleidsambtenaren regelmatig stages zouden moeten lopen in het bedrijfsleven (maatschappij) om zo vanuit buiten naar binnen beleid te kunnen ontwikkelen en oplossingen te zoeken voor onze inwoners.
Fractie Stadsbelangen-Delft
Geef een antwoord