Archive for Archief 2013

Persbericht

De leden van de politieke groepering Stadsbelangen Delft hebben tijdens de Algemene Ledenvergadering op 16 december 2013 Aad Meuleman unaniem gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Daarnaast werd de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma vastgesteld. De eerste 11 kandidaten op de kandidatenlijst zijn:

 

1. Aad Meuleman
2. Bram Stoop
3. Bianca van der Werf
4. Werner Bremer
5. Coby de Koning
6. Harry van Adrichem
7. Jurjen Bolsenbroek
8. Wim den Boef
9. Marco Roeloffs
10. Hans van Zuidam
11. Koos den Haan

De samenstelling van de lijst bestaat uit kandidaten die ruimschoots ervaring hebben in de lokale politiek, actief zijn in diverse wijken in onze stad en in verschillende functies bestuurservaring hebben opgedaan. Het verkiezingsprogramma 2014-2018 zal later deze maand op de website van Stadsbelangen Delft www.stadsbelangendelft.nl worden gepubliceerd.

Wim de Koning heeft het bestuur laten weten niet meer beschikbaar te zijn voor een nieuwe raadsperiode. Hierbij heeft Wim aangegeven, dat zijn dagelijkse werkzaamheden veel tijd in beslag nemen en dat het daarnaast na 16 jaar een goed moment is om als raadslid afscheid te nemen, waardoor er tijd vrij komt voor andere bezigheden. De politieke groepering is Wim zeer erkentelijk voor het vele werk dat hij in de afgelopen 16 jaar voor Stadsbelangen Delft heeft gedaan en zijn inzet voor de belangen van onze stad.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd Hans Haakman gekozen als voorzitter van de politieke groepering Stadsbelangen Delft.

Bestuur Stadsbelangen Delft
Willy Wijnmaalen – van Leenen / secretaris

Note redactie : voor aanvullende informatie kan contact worden opgenomen met
Aad Meuleman, telefoon 06 22916803

Bom onder Ondernemersfonds?

Recentelijk heeft het bestuur van het Ondernemersfonds een enquête uitgevoerd onder de ondernemers om te zien of men tevreden is over dit fonds. Alle ondernemers en ook bijvoorbeeld sportverenigingen betalen via de OZB aanslag verplicht extra. Dit extra bedrag wordt door de gemeente overgemaakt naar het Ondernemersfonds.

Stadsbelangen Delft heeft met interesse het evaluatierapport gelezen en vond het schokkend te lezen dat het Ondernemersfonds van mening is, dat dit fonds moet worden voortgezet en daarmee de ondernemers verplicht extra op de OZB moeten bijdragen.

Als je het rapport kritisch leest, zou je zonder een woord van de tekst te veranderen, met hetzelfde gemak de conclusie kunnen trekken dat niet doorgegaan moet worden met het Ondernemersfonds.

Van de bijna 3.000 enquêteformulieren die zijn uitgezet onder ondernemers, zijn nog geen 300 formulieren terug ontvangen. Slechts 8% van de ondernemers hebben gereageerd. Afgevraagd moet worden of deze zeer beperkte respons representatief kan worden genoemd voor de conclusies die het Ondernemersfonds trekt op basis van het evaluatierapport. Ook de conclusie om hiermee door te gaan. Op geen enkele wijze was in het enquêteformulier de vraag gesteld of ondernemers en sportverenigingen van mening zijn dat dit fonds wel of niet moet worden voortgezet.

Een deel van de retour ontvangen formulieren gaf aan, dat er ondernemers zijn die niet eens weten dat zij via de OZB meebetalen aan dit fonds. Een aantal sportverenigingen hebben onze fractie laten weten helemaal geen idee te hebben dat zij meebetalen aan het Ondernemersfonds. Dat lijkt logisch, want dit staat ook niet apart vermeld op de OZB aanslag. Aan het aanslagbiljet kan dus niet worden afgeleid, of er een verplichte bijdrage wordt geleverd aan het Ondernemersfonds.

Ook over waar het geld aan wordt besteed, hebben ondernemers weinig invloed, behalve een beperkte groep ondernemers die zich graag laten zien op borrel- en netwerkbijeenkomsten. Waarom moet een open dag bij DSM door het Ondernemersfonds worden gefinancierd of elektrische laadpalen in de TU wijk? Het ligt toch meer voor de hand dat dergelijke  activiteiten voor wat betreft deze voorbeelden door respectievelijk DSM en de TU worden gefinancierd? En dan hebben we het nog niet over het mooie project ‘boerenkool met bubbels’. En dat in een tijd waar veel ondernemers moeite hebben hun hoofd boven water te houden, soms failliet gaan, maar wel mee moeten betalen aan speeltjes van enkelen.

Stadsbelangen Delft heeft in de raadsvergadering aangegeven dit jaar nog met de wethouder en raad in gesprek te willen gaan over dit evaluatierapport en dan pas voor 2014 een besluit te nemen over het al dan niet doorgaan met het extra innen van gelden bij ondernemers via de OZB. De wethouder zegde toe het evaluatierapport dit jaar nog aan de raad te sturen. Wat Stadsbelangen Delft betreft is het lang niet zeker, dat dit Ondernemersfonds op deze wijze moet worden voortgezet.

Lees hier het rapport:
evaluatierapport

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

 

‘Nieuw Delft?’

SpoorzoneDelft (600x450)Het Spoorzonegebied krijgt een nieuwe naam.  Dat wordt volgens wethouder Vokurka ‘Nieuw Delft’. Wie op dit ‘geweldige’ idee is gekomen, is onze fractie een raadsel, maar de bedenker van deze exclusieve kreet zal vermoedelijk wel in aanmerking komen voor een lintje. 

Het college heeft dit ‘geweldige’ idee overgenomen en deze week gepresenteerd als een vaststaand feit. Nu heeft onze fractie de indruk dat er ook nog een gemeenteraad is. Volgens onze fractie heeft er tot op heden in de gemeenteraad nog nooit een discussie plaatsgevonden over de nieuwe naam. Laat staan over andere ideeën voor de benaming van het Spoorzonegebied. Het betrekken van de inwoners van onze stad voor het bedenken van een nieuwe naam had voor de hand gelegen.

Het is vreemd dat wethouder Vokurka namens het college denkt alvast voor de troepen uit te kunnen lopen en de nieuwe naam als een vaststaand feit meent te kunnen presenteren. Hier slaat hij de plank volledig mis, denken wij. Bij een dergelijke beslissing over zo’n belangrijk gebied hoort niet het college, maar de gemeenteraad het laatste woord te hebben. 

Voor onze fractie is de nieuw bedachte naam nog zeker geen vaststaand feit. Stadsbelangen Delft wil samen de met de andere fracties hierover een discussie voeren in de raad en ook naar andere, mogelijk nog aansprekender, alternatieven kijken. De wethouder moet dus nog even terug in zijn hok en met hem het college. De gemeenteraad is aan zet en niemand anders. 

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman 

In gebreke stellen

Wij hebben tot op heden geen antwoord van u mogen ontvangen. Evenmin de stukken die wij in het kader van de WOB hebben opgevraagd. Ook hebben wij geen vertragingsbericht van u ontvangen. Reden waarom wij u in gebreke stellen.

Aan het college van Burgemeester en Wethouders

Betreft: in gebreke stelling beantwoording schriftelijke vragen

Delft,  11 september 2013

Geacht college,

In onze brief van 28 juni 2013 stelden wij u schriftelijke vragen inzake de vermissing van mevrouw van Veldhoven, die sinds 22 april 2013 wordt vermist. Door onbekende oorzaak hebben onze vragen u kennelijk niet bereikt. Reden voor onze fractie om onze brief op 7 augustus 2013 opnieuw aan te bieden. Op deze datum werd de brief door de griffie aan uw college doorgeleid.

Wij hebben tot op heden geen antwoord van u mogen ontvangen. Evenmin de stukken die wij in het kader van de WOB hebben opgevraagd. Ook hebben wij geen vertragingsbericht van u ontvangen. Reden waarom wij u door middel van deze brief in gebreke stellen.

Met vriendelijke groeten,
fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Toekomst Jeugdzorg zorgelijk

De jeugdzorg in ons land gaat letterlijk en figuurlijk op de schop. Vanaf 2015 komt er een nieuwe Jeugdwet, die de regie met betrekking tot de jeugd-GGZ bij gemeenten legt. Gemeenten gaan jeugdzorg, jeugdreclassering en jeugdpsychiatrie regelen. Kinderen met een psychiatrische aandoening, zoals ADHD, Autisme, Anorexia-nervosa etc. zouden dan niet langer verzekerd zijn via de zorgverzekeringswet of de AWBZ, want de gemeenten gaan bepalen en betalen. Daarnaast moeten gemeenten ook de broekriem extra aantrekken, want ze krijgen op jaarbasis in de toekomst 15% minder budget. Er is dus een groot risico, dat de gemeenten deze jeugdzorg zal gaan ‘ont medicaliseren’.

Dit heeft nogal wat consequenties voor de jeugdzorg in ons land. Zo blijkt dat beleidsambtenaren voor alle vormen van jeugdzorg verantwoordelijk worden gesteld. Hiervoor moet men dan wel even een 6-daagse cursus jeugdpsychiatrie volgen, zodat hij/zij de basisprincipes van de jeugdpsychiatrie kent. Hoe kun je het verzinnen. Er is veel terechte kritiek vanuit de wereld van de psychiatrie op deze plannen. Zij hebben dit laten blijken door middel van een brandbrief  – begin juni jl. – aan de Tweede Kamer.  Dat neemt overigens niet weg, dat in de zorgwereld allerlei clubjes actief zijn, die vooral te weinig samenwerken en hun eigen eilandjes met hand en tand verdedigen. Daar kan en mag dus ook best op worden bezuinigd door effectiever (samen) te werken. Onze fractie heeft hier in de commissie en gemeenteraad al vaker op gewezen.

De verwijzingsfunctie komt straks dus in handen te liggen van een ‘ondeskundige’ ambtenaar met een 6 daagse cursus als bagage. En dan te bedenken dat een dergelijke studie psychologie op zeker minimaal 3 jaar duurt. Stadsbelangen Delft vindt het principieel onjuist dat een beleidsambtenaar na een 6-daagse cursus op de stoel van de psychiater kan kruipen en tegelijkertijd ook nog eens op de centjes moet letten.  De kans is aanwezig dat de betreffende ambtenaar bijvoorbeeld een verwijzing naar Jeugd GGZ niet zal goedkeuren, omdat het budget dat niet toelaat. Het is vaak zo, dat als je je alleen focust op de kosten het risico aanwezig is dat de kwaliteit omlaag gaat. Juist door de focus te leggen op kwaliteit, kunnen de kosten omlaag gaan.

Gemeenten moeten met een gezamenlijke actie richting Kabinet en Tweede Kamer hun ongenoegen laten blijken over deze slechte plannen.Onze fractie vindt deze ontwikkeling zorgelijk. Niet alleen voor onze stad, maar vooral voor de jongeren die deze zorg hard nodig hebben.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Delft niet in de top 50

Delft (500x415)Delft komt niet voor in de top 50 van de beste gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit een recent uitgevoerd onderzoek van Elsevier in samenwerking met bureau Louter. Het onderzoek richtte zich op mogelijke voorkeuren voor mensen om te kiezen voor een plaats om te wonen. Hierbij werden diverse elementen gemeten zoals onder andere werkgelegenheid, economie, kinderopvang, winkels scholen etc. 

Het onderzoek gaf wel een aantal bijzondere uitkomsten te zien als het gaat om onze stad. Zo scoorde Delft een 13e plaats op het onderdeel basisvoorzieningen (oa. doen van dagelijkse boodschappen, huisarts, sportfaciliteiten). Voor Plusvoorzieningen (oa. concertzaal, musea, cafés, restaurants, historische binnenstad, ziekenhuis) zelfs een 8e plaats.

Delft kwam niet voor in de top 20 als het gaat om onderwerpen als ‘de arbeidsmarkt’ en ‘groene en blauwe kwaliteit. Ook niet bij ’rust en ruimte’ en ‘harmonieus leefklimaat’. Opvallend was wel dat Delft een 11e plaats scoorde op het onderdeel bereikbaarheid. Vermoedelijk heeft men alleen onderzocht of Delft als stad te bereiken is en niet hoe de bereikbaarheid binnen Delft zelf is.

Het spreekt voor zich dat niet alle gemeenten met elkaar te vergelijken zijn qua bewonersaantal, ligging en andere voorzieningen. Dat neemt niet weg dat in ieder geval een plek in de top 50 van alle gemeenten van Nederland best de ambitie voor de toekomst mag zijn. Dus nog veel werk aan de winkel! Overigens bleek de gemeente Roozendaal de nummer 1 te zijn bij dit onderzoek.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Betalen per minuut

De oproep van Stadsbelangen Delft aan de Reinier de Graaf Groep om het betalen van parkeren inclusief de tarieven aan te passen, blijkt landelijk een vervolg te krijgen. Landelijke partijen in de Tweede Kamer willen nu dat betalen per minuut ingevoerd gaat worden.

Stadsbelangen Delft vindt al jaren, dat de parkeertarieven niet alleen te hoog zijn, maar het onredelijk is, dat als je bijvoorbeeld een half uur parkeert, je voor een uur moet betalen. Volgens Detailhandel Nederland betalen we door dat systeem 14 procent te veel. Een grote ergernis onder automobilisten.

Het invoeren van een dergelijke regeling moet niet alleen bij het ziekenhuis worden ingevoerd, maar bij alle Delftse parkeergarages. Overigens is ook de ANWB voorstander voor het betalen per minuut. Wel moet bij het invoeren van een dergelijk systeem gecontroleerd worden, dat men de tarieven niet extra gaat verhogen.  De ‘addertjes onder het gras’ bij het invoeren dus goed in de gaten houden.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Condoleance

CondoleanceDe politieke groepering Stadsbelangen Delft condoleert Prinses Mabel, haar kinderen en de Koninklijke familie met het overlijden van Prins Friso. Wij wensen hen sterkte in de komende periode.

Bestuur en fractie
Politieke Groepering Stadsbelangen Delft 

Betalen per 15 minuten toekomst

parkeer-800x6003Onze fractie kreeg een uitgebreid antwoord toegestuurd van de manager facilitair bedrijf van het ziekenhuis namens de Raad van Bestuur. Dit naar aanleiding van onze brief van 21 mei 2013 (zie link: https://www.stadsbelangendelft.nl/?p=4641 ) aan de Raad van Bestuur van de Reinier de Graafgroep inzake de hoogte van de parkeertarieven. 

In de beantwoording wordt aangegeven, dat de Reinier de Graafgroep vindt dat de exploitatiekosten van het parkeerterrein niet ten laste mag komen van het beschikbare budget voor het leveren van goede zorg aan patienten. Stadsbelangen Delft begrijpt dat ook, maar men gaat wel voorbij aan het feit dat, naast mensen die familieleden komen bezoeken, andere bezoekers feitelijk patiënten zijn. Naast verblijf in het ziekenhuis, bezoeken dagelijks veel mensen het ziekenhuis voor allerlei onderzoeken en/of bezoek aan specialisten. Het uitlopen van spreekuren, hoe begrijpelijk ook, brengt vervolgens weer extra parkeerkosten met zich mee voor de patiënt. 

In de beantwoording vermeldt men een overzicht van de tarieven van de Delftse parkeergarages en andere 7 ziekenhuizen in Den Haag, Voorburg en Leidschendam. Hierbij scoort Reinier de Graaf een derde plaats als het gaat om hoogte van de tarieven. Nog te hoog naar onze mening. Als bovendien een ziekenhuis als het LUMC het 1e uur gratis parkeren aanbiedt en de vervolguren aanmerkelijk lager zijn qua kosten voor de bezoeker, dan vraag je je toch af waarom dat ook niet kan bij de Reinier de Graafgroep. Ook voor het LUMC geldt toch dat het beschikbare budget vooral moet worden besteed aan het leveren van goede zorg aan patiënten? 

Op ons verzoek om het afrekenen per 15 minuten in te voeren, antwoordde men dat dit niet kan vanwege technische redenen en dat systemen vervangen zouden moeten worden. Een bedenkelijk argument, vinden wij. Destijds wilde een oud wethouder dat onze fractie en de raad ook wijsmaken, toen wij pleitten voor het afrekenen per 15 minuten in de Delftse parkeergarages. Dat bleek achteraf helemaal niet het geval te zijn en het afrekenen per 15 minuten werd toen probleemloos gerealiseerd. Als je met de huidige software het 1e kwartier gratis kunt instellen, kan het systeem ook zo worden ingesteld, dat nu al het afrekenen per kwartier gerealiseerd kan worden. Een kwestie van willen. Wij denken dat daar geen andere software voor nodig is.

Wel werd de toezegging gedaan dat bij de start van het nieuwe ziekenhuis in 2015 het afrekenen per 15 minuten wordt bezien. Men staat daar niet onwelwillend tegenover. Dat is op zichzelf een positief signaal voor de toekomst, dat wij zeker blijven volgen.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman

Bestrijden blauwalg

blauwalg (800x600)Een heerlijke zomer, dus een plek om te kunnen zwemmen is altijd welkom. In Delft hebben we het prachtige natuurgebied de Delfse Hout. De Delfse Hout is de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege het opheffen van het naaktstrand. Onze fractie heeft geen steun gegeven aan het opheffen van het naaktstrand. Tip voor de naturist: gewoon op Stadsbelangen Delft stemmen in 2014.

Bijna ieder jaar wordt de Delfse Hout geconfronteerd met de blauwalg, waar je letterlijk en figuurlijk doodziek van kunt worden. Net nu we weer een mooie zomer hebben, worden we weer geconfronteerd met een negatief zwemadvies in de Delfse Hout. Resultaat een vrijwel leeg Delftse Hout. Vandaag, 4 augustus, hebben we om 12.00 uur (23 graden) deze foto gemaakt. 

Stadsbelangen Delft vindt het vreemd dat een stad als Delft, met alle technische kennis, niet in staat is om dit probleem op te lossen, want de oplossing is feitelijk simpel. Omdat wij ons alleen bezig houden met zaken die onze stad aangaan, daarvoor is een lokale partij ook bedoeld, en dus niet met wijken in Den Haag, zal onze fractie na het zomerreces met een voorstel komen richting het college om het probleem blauwalg aan te pakken.

Het is bekend dat de blauwalg vooral in stilstaand water voorkomt. In de Delfse Hout is eigenlijk niets wat het water continu in beweging houdt. Waarom worden niet een paar mooie fonteinen en twee grote waterglijbanen voor de kinderen aangelegd? Dat brengt het water in beweging en dus krijgt blauwalg geen kans. In ons land heeft men al meer dan 50 jaar ervaring opgedaan met watermanagement voor vijvers en meren. Er zijn beluchters in de handel die helpen botulisme en blauwalg te bestrijden. Dat zijn beluchters voor vijvers en voor grote plassen. Deze beluchters kunnen grote volumes water in beweging brengen en zuurstof aan het water toevoegen. Dat helpt botulisme en blauwalg te bestrijden.

Stadsbelangen Delft gaat het college vragen hier onderzoek naar te doen voor wat betreft de kosten van een dergelijk systeem voor de Delftse Hout. Kwaliteitsverbetering van de Delftse Hout bestaat niet alleen uit het realiseren van een paviljoen, maar vooral door ervoor te zorgen dat men ook echt kan recreëren in de Delftse Hout en kan zwemmen als het warm weer is. Wij willen van het college weten wat de kosten zijn voor dit soort beluchters en twee waterglijbanen voor kinderen. Wij denken dat dit aanmerkelijk goedkoper is dan de wens van de VVD fractie om een buitenbad te realiseren. Een zwembad kost vele tonnen en wellicht gaat dit het miljoen voorbij.

Delft heeft een prachtig natuurbad in de Delftse Hout, waar diverse gemeenten jaloers op zijn. Het  lijkt ons onwaarschijnlijk dat van de Delfse Hout niet een mooi zwemparadijs zonder blauwalg te maken is. Ons ideale beeld is een mooi strand met in het meer een aantal (’s avonds verlichte) fonteinen en een aantal waterglijbanen voor de kinderen, waar je gewoon de hele zomer door heerlijk in kunt zwemmen en geen last meer hebt van blauwalg. Hoe simpel kan het zijn.

Fractie Stadsbelangen Delft
Aad Meuleman/Bram Stoop